
domenica 23 agosto 2009
martedì 14 luglio 2009
Muffin cu ceapa rosie si mac / Muffin con cipolle rosse e semi di papavero
lunedì 29 giugno 2009
domenica 28 giugno 2009
Lemon curd
Ingrediente : 4 lamai mari , 100 gr unt , 225 gr zahar , 2 oua intregi si 3 galbenuse .
Se rade coaja lamailor (doar partea galbena) , apoi se stoarce sucul .
Se bat ouale intregi si galbenusele cu zaharul apoi se adauga incet untul topit pe baie de aburi , sucul de lamaie si coaja rasa.
Se amesteca bine toate ingredientele si se pune craticioara pe baie de aburi pana cand compozitia se ingroasa (amestecand continu).
Se filtreaza crema obtinuta printr-o sita apoi se toarna in borcanele sterilizate si se poate pastra in frigider pana la 10 zile.
Eu nu am filtrat crema .... am lasat coaja rasa de lamaie .
venerdì 26 giugno 2009
giovedì 18 giugno 2009
Muffin cu pere si ciocolata / Muffin con pere e cioccolato
Ingrediente : 220 gr faina , 100 gr zahar , 100 gr unt topit , 125 ml iaurt de pere , 2 oua , 50 gr ciocolata rasa , 2 pere , 1 varf de cutit de sare , 2 lingurite praf de copt si 1 plic de zahar vanilinat.
Se amesteca faina cu zaharul , sarea , praful de copt si zaharul vanilinat .
Separat se bat ouale cu untul topit ( nu cald ) si iaurtul , apoi se inglobeaza compozitia obtinuta la cea cu faina.
Perele se curata de coaja si se taie cubulete mici , dupa care se toarna peste aluat impreuna cu ciocolata rasa si se amesteca pana se omogenizeaza totul.
Se ung formele de muffin si se toarna cate un pic de aluat in fiecare (circa 3/4 ).
Se pun la copt la 180°, 20 -25 min.
venerdì 12 giugno 2009
Clatite cu banane si cirese
Ingrediente : 150 gr faina , 2 oua , 1 lingurita praf de copt , 60 gr zahar , 1/2 lingurita bicarbonat , 250 ml. lapte , un varf de cutit de sare , coaja rasa de la o lamaie , 2 banane , 60 gr unt topit . Pentru decor , 100 gr zahar , 1 cescuta de lichior ( dupa placere ) , 2 banane si cateva cirese.
mercoledì 10 giugno 2009
Tarta cu lamaie
Ingrediente
Pentru umplutura , 4 oua , 400 gr. smantana sau frisca , 150 gr. zahar , zeama de la 3 lamai , coaja rasa de la 2 lamai , 2-3 picaturi esenta de lamaie si cubulete de fructe glasate (facultativ ).
Pentru aluat , 250 gr faina , 125 gr unt , 125 gr zahar , 1 lamaie , 2 oua mici sau 1 ou mare si 1 galbenus , 1 zahar vanilinat , sare.
Pentru lamaile glasate , 3 lamai mici taiate feliute subtiri , 250 gr zahar , apa.
Pentru umplutura , 4 oua , 400 gr. smantana sau frisca , 150 gr. zahar , zeama de la 3 lamai , coaja rasa de la 2 lamai , 2-3 picaturi esenta de lamaie si cubulete de fructe glasate (facultativ ).
Pentru aluat , 250 gr faina , 125 gr unt , 125 gr zahar , 1 lamaie , 2 oua mici sau 1 ou mare si 1 galbenus , 1 zahar vanilinat , sare.
Pentru lamaile glasate , 3 lamai mici taiate feliute subtiri , 250 gr zahar , apa.
Se pregateste aluatul , amestecand faina cu zaharul , zaharul vanilinat , coaja rasa de la lamaie si sarea , apoi se adauga ouale si untul moale (temperatura camerei ) taiat cubulete si se framanta pana se omogenizeaza toate ingredientele. Se infasoara aluatul in folie si se pune la frigider 1 ora .
Se mixeaza 2-3 minute toate ingredientele pentru umplutura si se pun la frigider circa 2 ore , pana se separa spuma de partea lichida.
Se taie feliute subtiri lamaile si se pun la fiert cu putina apa. Dupa ce a dat in clocot , se scurg de apa si se pun din nou la fiert , repetand de 3 ori . Se pune la fiert 250 ml apa cu 250 gr zahar iar cand acesta s-a topit se adauga feliutele de lamaie , care se vor fierbe la foc mic circa 30-40 de minute pana se glaseaza.
Se intinde aluatul si se aseaza pe o tava( 26 cm. ) unsa cu unt si presarata cu faina. Se inteapa cu varful unei furculite si se acopera cu hartie de copt si boabe de fasole uscata , apoi se pune la cuptor la 170°circa 15 minute. Se indeparteaza boabele si hartia si se varsa lichidul pentru umplutura , dupa ce s-a eliminat spuma care s-a ridicat la suprafata . Se pune tarta la cuptor 30-40 min la 150-160 °.
Cand este coapta , se lasa la racit si se orneaza cu feliutele de lamaie glasate.
giovedì 4 giugno 2009
sabato 30 maggio 2009
Usturoi marinat ...in ulei
Ingrediente : Usturoi , vin alb , lapte , otet de vin alb , ulei de masline , foi de dafin , ardei iute si sare .
Se curata usturoiul , se spala bine si se pune la fiert cu sare , foaie de dafin , 5 parti de otet , 5 parti de vin si 2 parti de lapte ( ex. 5 cani de otet , 5 cani de vin si 2 cani de lapte ) . Daca cantitatea de usturoi este mica , atunci se folosesc aceleasi proportii dar utilizand o cescuta sau un paharel mai mic.
Din momentul cand lichidul incepe sa fiarba , se mai lasa 10 - 15 minute pe foc .
Se scoate usturoiul si se aseaza pe un servet curat , lasandu-l sa se raceasca si sa se usuce , apoi se pune in borcane (spalate bine si sterilizate ) impreuna cu cate o foaie de dafin si un mic ardei iute.
Se acopera cu ulei de masline , se inchid borcanele ermetic si se pun in camara .
martedì 26 maggio 2009
Tartine de cacao cu jeleu de fragute si crema de branza
Ingrediente pentru 6-8 tartine
Pentru aluat : 200 gr faina , 125 gr unt moale , 70 gr zahar praf , 1 galbenus de ou , 40 gr cacao si coaja rasa de lamaie .
Pentru jeleul de fragute : 200 gr fragute (proaspete sau congelate ) , 80 gr zahar si 2 gr gelatina .
Pentru crema de branza : 200 gr branza (Pfiladelpfia sau ricotta) , 200 ml. frisca lichida , 6 gr gelatina , 2 linguri zeama de lamaie , 100 gr zahar si 1 zahar vanilinat.
Se prepara aluatul ,amestecand untul moale taiat bucatele cu faina , zaharul praf , galbenusul , cacaoa si coaja rasa de lamaie. Cand s-a obtinut o compozitie omogena , se inveleste in folie si se pune 15 minute la frigider.
Se intinde aluatul intr-o foaie subtire si se tapeteaza tavitele de tarte unse in precedenta cu unt si presarate cu faina.
Se pun la copt in cuptorul incins la 180° , circa 15 min.
Intre timp se pregateste jeleul de fragute ...se pune gelatina in 2 linguri de apa , la inmuiat , iar fragutele si zaharul se pun la fiert 5-6 min ., dupa care , se stoarce gelatina de apa si se topeste in compozitia calda , fara sa se fiarba. Se lasa la racit cateva minute , apoi se toarna jeleul obtinut in fiecare tartina , distribuindu-l in mod egal.
Se pregateste crema de branza , amestecand branza cu zaharul , pana se obtine o crema omogena . Se pune la incalzit zeama de lamaie in care se topeste gelatina , inmuiata in precedenta intr-un pic de apa , apoi se amesteca cu crema de branza.
Se bate frisca cu zaharul vanilinat si se inglobeaza si ea in crema .
Cand jeleul de fragute s-a intarit , se orneaza tartinele cu crema de branza si se pun la frigider pana se servesc.
mercoledì 20 maggio 2009
Cheesecake
Ingrediente :pentru aluat , 150 gr faina , 1/2 lingurita praf de copt , 75 gr zahar , 1 zahar vanilinat , un varf de cutit de sare , 1 ou 75 gr unt moale .
Pentru umplutura , 750 gr branza ( ricotta ) , 150 gr zahar , 3 linguri zeama de lamaie , 50 gr amidon de porumb , 4 galbenuse , 4 albuse , 200 gr frisca si un zahar vanilinat.
Se amesteca faina cu praful de copt si sarea , se adauga zaharul , oul , untul moale si zaharul vanilinat .Cand toate ingredientele s-au omogenizat , se formeaza o mingiuta care se inveleste in folie si se pune in frigider , circa 30 de minute.
Se tapeteaza o tava (28 cm . diametrul ) cu unt si faina , apoi cu aluatul intins intr-o foaie subtire. Se inteapa cu o furculita aluatul de pe fundul tavii si se pune in cuptorul incins la 180° , circa 10 min.
Se mixeaza ricotta cu zaharul , zeama de lamaie , amidonul vanilia si galbenusele.
Separat se bate frisca , iar apoi albusurile spuma , dupa care se inglobeaza amandoua incet la crema de ricotta.
Se toarna compozitia obtinuta peste aluatul din tava, se niveleaza si se pune la copt la 140° , circa 75-80 min.
Cand s-a copt se stinge cuptorul si se lasa sa se raceasca complect inainte de a se scoate din tava.
Se serveste cu visine din sirop sau dupa preferinta.
Pentru umplutura , 750 gr branza ( ricotta ) , 150 gr zahar , 3 linguri zeama de lamaie , 50 gr amidon de porumb , 4 galbenuse , 4 albuse , 200 gr frisca si un zahar vanilinat.
Se amesteca faina cu praful de copt si sarea , se adauga zaharul , oul , untul moale si zaharul vanilinat .Cand toate ingredientele s-au omogenizat , se formeaza o mingiuta care se inveleste in folie si se pune in frigider , circa 30 de minute.
Se tapeteaza o tava (28 cm . diametrul ) cu unt si faina , apoi cu aluatul intins intr-o foaie subtire. Se inteapa cu o furculita aluatul de pe fundul tavii si se pune in cuptorul incins la 180° , circa 10 min.
Se mixeaza ricotta cu zaharul , zeama de lamaie , amidonul vanilia si galbenusele.
Separat se bate frisca , iar apoi albusurile spuma , dupa care se inglobeaza amandoua incet la crema de ricotta.
Se toarna compozitia obtinuta peste aluatul din tava, se niveleaza si se pune la copt la 140° , circa 75-80 min.
Cand s-a copt se stinge cuptorul si se lasa sa se raceasca complect inainte de a se scoate din tava.
Se serveste cu visine din sirop sau dupa preferinta.
lunedì 18 maggio 2009
giovedì 14 maggio 2009
Flori ...de portocal
Ingrediente : 4 cani de lapte , 1/2 cana amidon de porumb , 3/4 cana zahar pudra , 1 fiola esenta de flori de portocal sau portocala , 2- 3 picaturi colorant alimentar portocaliu.
Se amesteca amidonul si zaharul cu putin lapte rece , apoi se incorporeaza si restul laptelui incalzit .
Pe foc mic , se amesteca cu o lingura pana ce compozitia devine o crema omogena.
Se ia de pe foc si se adauga esenta de flori de portocal.
Intr-un pahar se pun cateva linguri din crema obtinuta , peste care se varsa 2-3 picaturi de colorant alimentar portocaliu si se omogenizeaza.
Se toarna in mici forme de silicon , mai intai crema portocalie iar apoi cea alba , dupa care se pune la frigider cateva ore , pana se intareste.
Se orneaza dupa placere si se serveste rece.
martedì 12 maggio 2009
Budinca de orez cu menta
Ingrediente : 200 gr orez , 200 ml apa , 300 ml lapte , 1 ou intreg , 4+2 linguri sirop de menta , frunzulite de menta pentru decor.
Se pune orezul la fiert cu apa si laptele .
Se separa albusul de galbenus .
Albusul se bate spuma .
Galbenusul se amesteca cu 4 linguri de sirop de menta.
Cand orezul este fiert , se adauga siropul de menta cu galbenusul si se amesteca bine , pe foc incet , pana se obtine o compozitie cremoasa , apoi se ia la o parte si se incorporeaza albusul batut spuma.
Se toarna budinca de orez in cupe si se orneaza cu sirop de menta si frunzulite verzi.
Iscriviti a:
Post (Atom)